Trikke 101 – Да се ​​научим да караме Trikke – по-лесно от велосипеда!

T

Да се ​​научиш да караш скутер Trikke е много забавно. Макар и да не е толкова лесно, както изглеждат експертите, обучението на Trikke все още е по-лесно, ако вземете предвид кривата на обучение и разливите, свързани с това, в сравнение със започване на каране на ски, ролери или колоездене. Има много по-малка вероятност от падане поради присъщата стабилност на Trikke. И е по-лесно да се научиш, защото не се бориш с гравитацията, докато се опитваш да координираш баланса си така, както трябва на ролкови остриета, ски или велосипед. Ще бъдете изумени колко бързо слизате по простичките ходове на вашия скутер Trikke в рамките на минути след малко инструкции и упражнения. Това е разбира се, при условие, че започнете от равна гладка повърхност.

Буквалното и фигуративно описание на карането на вашия скутер Trikke е „рокендрол“. Това не е нито музиката, нито танцът, а изображение на действителното движение, което вашето тяло прави, за да премести вашия скутер Trikke. Но преди да се развълнувате твърде много и да скочите на вашия Trikke, уверете се, че разполагате с подходящата екипировка. Вашият шлем и ръкавици (и подложки, ако решите) ще ви предпазят и ще удължат удоволствието от Trikke.

Изберете гладка, равна зона, за предпочитане свободна, за да практикувате Trikke-ing. И се уверете, че налягането в гумите на Trikke остава около 80 до 90 psi за най-доброто изживяване при каране.

След като се запознаете с вашия скутер Trikke, пристъпете до платформите за крака и намерете удобна позиция. Застанете изправени и хванете здраво кормилото с две ръце. Намерете баланса си, като разпределите равномерно теглото си между предните и задните колела на Trikke, като същевременно концентрирате теглото си върху топките на краката и пръстите.

Сега задвижете вашия Trikke напред чрез „търкаляне“ или непрекъснато завъртане на кормилото надясно и наляво. Ако сте на лек наклон и това не работи, за да задействате Trikke, отблъснете се, като ритате с крак в тротоара, както бихте направили, ако се пускате на типичния си скутер.

„Валцуването“ на вашия скутер Trikke изисква практика, за да се усъвършенствате. Ето защо повечето начинаещи Trikkers предпочитат да практикуват спускане, което елиминира необходимостта от бутане и им позволява да свикнат с усещането за балансиране, докато се приспособяват към естественото движение на скутерите им Trikke. Предупреждение обаче: карането по стръмен спуск може да бъде опасно и можете да загубите контрол над вашия Trikke и да се озовете първо в мръсотията. Ако искате гравитацията да работи за вас, вместо срещу вас в първоначалната ви практика, изберете дълги, постепенни наклони, за да избегнете инциденти.

След като сте в движение, можете да ускорите скутера си Trikke, като натискате и накланяте тежестта си на кормилото една до друга. Известен като техниката на „люлеене“, този метод ще ви позволи да направите серия от „S“ завои. Само не забравяйте да наклоните горната част на тялото във вътрешността на завоя така, както бихте се наклонили, докато карате велосипед. Не се страхувайте да тествате колко от теглото си можете да разпределите от едната страна, докато правите своя ред. Падания рядко ще се случат, стига да сте сигурни, че вашата кормилна колона на Trikke също е наклонена на същата страна. Продължавайте да практикувате тази техника, докато установите удобен ритъм.

Можете да преместите скутера си Trikke по-бързо, като координирате краката си с движението на горната част на тялото. Когато карате надясно, повдигнете левия си лек и изритайте левия си пръст навън, след това напред в стационарните плочи на Trikke. Когато карате наляво, повдигнете десния си лек и отблъснете с десния пръст. Тази техника позволява допълнително ускорение на вашия Trikke.

Колкото повече практикувате тези техники, толкова по-малко ще ви е необходимо да се концентрирате. Колкото по-естествено става, толкова по-забавно ще имате Trikke-ing. Както се казва, “Rock and Roll” приятелю!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta