Мотоциклен Comradery – Помощ един на друг

М

Живея в планина с хълмисти извити пътища. Преди няколко седмици имаше ужасна катастрофа. Автомобил, управляван от пиян 18-годишен, без колани, преминал линията на хълм и ударил главата в друга кола. Тийнейджърът почина и взе със себе си 15-годишния си приятел на предната седалка. Момичето на задната седалка и шофьорът в другата кола са откарани до спешното отделение и са оцелели физически. Първата ми мисъл – защо някой не се намеси и не попречи на това момче да шофира? Разбира се, може би на това тийнейджърско парти никой от неговите връстници не би искал да изглежда „не готино, или може би те бяха твърде опиянени и разсеяни“. Къде бяха родителите – отговорни страни?

Когато виждам групи мотористи, които пият и се смеят, оценявам, че се забавляват страхотно и обичат връзката на мотористите. Мотористите са тясна общност. Пиенето и ездата вървят заедно отдавна, особено на мотоциклетни събития. На ралитата, където хората носят палатки, или имат стая в мотел на пешеходно разстояние, или е осигурен совалка, това изобщо не е проблем. Бил съм там, направил това, харесал го. Страхувам се ездачите, които се качат на велосипеди, с няколко питиета зад колана си, да се отправят обратно. Загубили ли сте някога приятел или любим човек заради катастрофа, свързана с алкохол – мотоциклет или кола? Познавали ли сте някога, който е причинил смъртта на друг човек, защото е шофирал под влияние?

Националната асоциация за пътно движение (NHTA) заявява, че „алкохолът е по-голям рисков фактор за фатални катастрофи, включващи мотоциклети, отколкото други видове експлоатация на превозни средства“. 1 от 3 фатални катастрофи с мотоциклет включват алкохол. Рискът от фатална катастрофа на изминато превозно средство е 26 пъти по-голям за пътуване с мотоциклет, отколкото с лек автомобил (NHTSA, 2003).

NHTSA спонсорира фокусна група, за да научи защо мотоциклетистите карат след пиене. Един от откритите проблеми беше, че традиционните съобщения за нарушено шофиране не оказват влияние върху мотоциклетистите. Повечето мотоциклетисти смятат, че са изключение от това, че са влошени от алкохола и че бирата няма да ги пие толкова, колкото алкохола. Някои смятаха, че ако ще пият обилно, вместо това ще карат кола, така че ако участват в катастрофа, ще бъдат по-защитени. Заплахата от увреждане на техния мотоциклет изглежда е по-скоро притеснителна, отколкото нараняване или смърт на себе си или на други.

Мотоциклет или всяко моторно превозно средство може да се счита за оръжие. Подсъдим за убийство в превозно средство може да бъде съден за убийство, ако съществуват елементи, необходими за доказване на убийство. Докато ездачът може да не тръгне с намерението да убие някого, действията им през цялата вечер могат да бъдат толкова безотговорни, че законът предполага намерение за убийство. След като това намерение бъде определено, всеки шофьор с увреждане, който убие, може да бъде осъден за убийство от втора степен. Ако водачът използва защитата, че не е знаел какво прави поради увреждане от алкохол или наркотици, има малък шанс обвиненията да бъдат намалени до неволно убийство или убийство по небрежност. Тези закони се различават в различните щати. Всички щати, с изключение на Аляска, Аризона, Монтана и Орегон, имат специфични закони за убийства.

46 щата и окръг Колумбия са приели Закон за нулева толерантност за лица под 21-годишна възраст. BAC от 01 или 02 за непълнолетно лице е незаконно, което варира леко в отделните щати. Близо 1/3 от всички смъртни случаи на 15 – 20-годишни младежи са резултат от катастрофи на моторни превозни средства. Около 35% от тези смъртни случаи са свързани с алкохол (NHTSA).

Когато видим мотоциклетист отстрани на пътя, веднага искаме да предложим помощ, за да помогнем на някой, който се смята за наш другар. Когато видим мотоциклетист, който е пил, колко от нас биха сметнали за приемливо да предложат каквато и да е помощ или алтернативни начини да се приберат у дома. Трябва ли да събираме ключове за мотоциклети или устройства за влизане без ключ в началото на партито – да имаме определен шофьор с камион? Имате сигурно място, където мотоциклетът може безопасно да бъде оставен? „Riders Helping Riders“ е програма за обучение на NHTSA, за да насърчи ездачите да се включат, ако видят пиян мотоциклетист. Учебното ръководство предлага много чудесни предложения и идеи, които да ви помогнат да се намесите, ако ваш приятел или непознат е изправен пред проблеми, за да не осъзнаят себе си по това време.

Аз лично открих, че има няколко много добри бири, които са безалкохолни. Добре, чувам, че се подигравате, но това е моят опит. В момента имам медицинска причина, която ми забранява да пия алкохол. Ако пиете и искате да се напиете, това не е добро решение за вас. Ако обичате вкуса на бирата, това може би е възможно.

Точно както сега е прието да се прави намеса, ако приятел не може да управлява колата си след пиене, надявам се, че същото решение може да се приеме и за мотористи. Нека внимаваме един за друг.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta