Мексико с мотоциклет: Преглед на книга

М

Популярността на мотоциклетизма в Мексико има своите съвременни корени през първата половина на 20 век. И чрез блогове и други онлайн средства за масова комуникация, особено през последното десетилетие писането за това конкретно средство за наблюдение на страната се е увеличило експоненциално. До този момент обаче темата не е получила цялостно третиране както изключително информативно, така и много забавно.

В Мексико от мотоциклет: Приключенска история и пътеводител (Sombrero Books, 2015), мексиканският експерт и ентусиаст на мотоциклети Уилям Б. Калихър ни води за повече от две десетилетия. Не, Калихер не е карал непрекъснато през цялото това време; първото му посещение е през 1964 г., а месото на книгата му е извлечено от обширен опит през 1971 и 1993 г.

Kaliher веднага грабва интереса ви. В началото той ви уведомява какво ви очаква по отношение на използването на описателни анекдоти, осеяни със скъпоценни камъни за съвети за пътуване. Бързо става очевидно, че авторът е талантлив писател и бивш мотоциклетист, който е деактивирал пътуванията си в продължение на десетилетия; не само двете основни мотоциклетни приключения са описани, но буквално в продължение на петдесет години, използвайки различни начини на пътуване, докато пресича хиляди пътища, свързващи мексиканските села, градове и градове.

Съветът включва: нощно каране; какво и колко дрехи да носите и защо (дори мотоциклетистите трябва да имат под ръка една хубава риза и чифт панталони); климатични съображения; ремонтни въпроси; съвременни възприятия за наркотици, насилие, подкупи и свързаните с тях тревоги; застраховка; карти; границата; взаимоотношения; размер на мотоциклета (за мен изненадваща изненада); квартири, ресторанти и забележителности; паркинг; сигурност; кучета; и всичко това прави приключението полезно и по-важното преживяване, променящо живота.

Въпреки че множество ценни съвети са подробно описани в първите няколко глави, стилът на Калихер е да разпръсне допълнителни късчета мъдрост в цялата книга. Той придава плодовете на своя опит чрез използването на богато описателни, а понякога и хумористични разкази, като например позоваване на „майката на всички дупки“ и как светофарите и знаците за спиране изведнъж стават „препятствия, които трябва да се преодолеят“. Неговите познания за миналото на Мексико, както и неговите уникални и разнообразни съвременни традиции и личности блестят ярко.

Mexico by Motorcycle е изискано фото есе, пътеводител, пълен с критично важни съвети и съвети, които ще ви изненадат поради факта, че Калихър дори е обмислял да ги спомене и приключение сред пейзажите, историята и съвременните култури на страната.

Моята критика е към заглавието, но само защото бъдещите посетители на страната, използващи кола или ван, може да пропуснат една от най-важните книги в съвремието за пътуването в Мексико. Публиката трябва да включва мексикофили, които нямат интерес да шофират в страната. Прочетеното ще предизвика приятни спомени от минали преживявания и ще предизвика интереса към връщане, може би дори на мотоциклет.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta