Кратка история на мотоциклета Chopper

К

Военната история на мотоциклетите датира още през 1913 г. Всъщност генерал Джон Дж. Першинг използва мотоциклет “Харли Дейвидсън”, за да преследва известния мексикански бандит, Панчо Вила, през 1916 г. Към 1917 г. приблизително две трети от продукцията на Харли Дейвидсън отиват за военните . Първата световна война видя, че приблизително 20 000 Harley са притиснати на военна служба, като този брой се е увеличил до 90 000 през Втората световна война. Тези мотоциклети са играли много роли във военно време, от най-вече използвани за комуникации, транспорт и ограничена битка до тактически нападения във Втората световна война Това заедно с редовния военен моторен фонд даде хиляди мъже, обучени за механици.

В края на Втората световна война голям брой от тези завръщащи се ГИ започнаха бизнес, използвайки своите новоучени механични умения. Повечето са се занимавали с автомобилен ремонт, но голяма група се е фокусирала върху мотоциклетната страна на бизнеса. Много от тези завръщащи се войници се обърнаха към горещи пръти и мотоциклети, търсейки тръпката, която бяха изпитали във военно време. Огромният излишък от военни мотоциклети осигури леснодостъпен и евтин пазар за тези търсачи на силни усещания. От самото начало тези нови мотористи започнаха да модифицират големия, тежък, ориентиран към полезността и оформен военен мотоциклет, премахвайки части и аксесоари, които не са абсолютно необходими за стартиране, каране и спиране на мотоциклета.

Премахнати са дисаги, предни стъкла, големи обемисти фарове и огледала. Огледалата и светлините бяха заменени с по-нови и елегантни стилове. Старите плоски подови дъски бяха заменени с предни крачета. Предните калници бяха премахнати, а задните калници или свалени, или изсечени, оставяйки достатъчно, за да побере пътник над задната гума. Големите оригинални предни гуми и резервоари за газ бяха премахнати и заменени с много по-малки. Изпускателните системи бяха заменени с прави тръби. Всичко това беше направено най-вече, за да направи мотоциклета по-лек за улични и мръсни състезания. Голямата кожена и пружинна седалка тип седалка беше заменена с по-малка подплатена седалка, за да позволи на ездача да кара по-ниско на мотора. “Sissy” лентата или облегалката по поръчка се превърнаха в стандартно оборудване. По поръчка и мотоциклети тип мотоциклети, както и начинът на живот на мотоциклетистите са родени!

Крайният резултат от цялата тази модификация на военния мотоциклет беше цяла индустрия, обслужваща този феномен. В цялата страна изникнаха магазини за чоп и производители на велосипеди по поръчка. Човек може да донесе на склад мотоциклет Harley Davidson до един от тези магазини и в зависимост от това колко пари иска да похарчи, за да получи желания външен вид и стил, да се качи с напълно персонализиран или напълно нарязан мотор. Премахват се всички подвижни части, включително двигателя и трансмисията. След това оригиналната рамка се изрязва или нарязва и отново се заварява, което води до по-ниска и по-дълга рамка. Този метод на персонализиране доведе до това моторите да се наричат ​​чопъри. Конструкторите на хеликоптери имат до голяма степен облагодетелствани мастни задни гуми, твърда рамка и оригинален или реплика въздушно охлаждане v-twin двигател. След това се добавят производителност и поръчка, обикновено хромирани части. Хеликоптерът неизбежно има дълга, или назъбена, удължена предна вилка. Предните краища на Springer и Girder бяха избраните вилици за постигане на този остър вид. Тези предни краища все още се използват широко. Въпреки че тези мотоциклети са малко по-малко отзивчиви към управлението и имат по-тежко усещане при ниски скорости и на криви, те всъщност се справят по-добре от техните предни части на брояча при по-високи или крейсерски скорости.

Чопърите поддържат лоялни последователи и легендите в изграждането на тези мотоциклети се развиват. Един блестящ пример е хеликоптерите на Западното крайбрежие на Джеси Джеймс. Г-н Джеймс успява да произвежда и брандира свой собствен стил на уникални и много скъпи мотоциклети в стил хеликоптер. Много бизнеси, свързани с хеликоптери и мотоциклетисти, също възникват. Те включват всичко – от продажбата на облекло за мотоциклети и персонализирани части и аксесоари до барове и клубове, обслужващи хеликоптера и други любители на мотоциклетистите.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta