Кой е изобретил скейтбордове?

К

Фактът, че скейтбордовете съществуват, не означава непременно, че те са измислени от някой. Те са едно от онези явления, които просто изглежда са се развили. Смята се, че идеята стана популярна през 50-те години. Първоначално наричани сърфисти на тротоари, те са били хит сред сърф общността на западното крайбрежие. Въпреки че не е известно кой е изобретил скейтбордовете, има някои интересни факти за тях, които можем да посочим на отделни хора.

Знаем, че скейтбордовете се продават за първи път в търговската мрежа през 1958 г. от Бил и Марк Ричардс. Това бяха доста основни дъски, направени чрез фиксиране на колела с ролкови кънки върху парчета дърво – малко е, което може да се промени в тази основна конструкция! Това не беше изненадващо, че в Калифорния беше домът на сърфистите. Въпреки че това не е кой е изобретил скейтбордовете, те вероятно са първите търговци на дребно. Фактът, че скейтбордовете станаха популярни от сърф общността, възможно за използване, когато нямаше вълни и те нямаха какво да правят, се отразява във формата, която дъските са конструирани. Те винаги са с форма на сърф, особено някои от по-малките пластмасови, които бяха толкова популярни през 60-те и 70-те години.

Още един факт, който знаем, е кой е изобретил скейтборд ритник. Това беше Ричард Стивънсън и той патентова дизайна през 1969 г. Това беше подобрение на основния дизайн на дъските, за да се подпомогнат изпълнението на трикове чрез повдигане на предния край. Това се превърна в съществена част от съвременния скейтборд.

Друг дизайнерски елемент, който е патентован, е много по-скорошен. През 1993 г. е издаден патент за управляемия скейтборд с платформа. Това беше за Томас Уелс. Още веднъж не това е изобретил скейтбордовете, а определено някой, който е допринесъл за тяхната еволюция.

Изглежда, че основният дизайн на скейтборда няма един конкретен, окончателен изобретател. Първоначално те бяха просто дъска от 4 х 2 на ролкови кънки. Това вероятно беше ролков кънки, принадлежащ на сестра ви и, тъй като можете да направите два скейтборда от нейните ролкови кънки, без съмнение ви купи и приятел. Шансовете са скейтбордистите от този ден винаги да се виждат по двойки! Както знаем, необходимостта е майката на изобретението и може би някой, който не можа да намери и двата си ролери, е изобретил скейтбордове. Не мисля, че някога ще намерим отговор.

Вероятно има много хора, които биха заявили, че знаят кой е изобретил скейтбордове, а може би дори някои, които сами биха искали короната. Всъщност си спомням, че баща ми отдавна ми каза, че е прикрепял учебните си книжки към ролкови кънки с колана си, сядал е на него и е кариера по хълма до училище. Това би било през 40-те години в Англия! Може би той заслужава короната!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta