Каски за мотоциклети и наследството на Лорънс Арабски

К

Човек, чиито подвизи са станали почти митични, Т. Е. Лорънс или Лорънс Арабски, тъй като е станал почти общоизвестен, е легендата. Неговите подвизи по време на Първата световна война в Близкия изток проправиха пътя за съюзническа победа в региона, но по-важното вдъхна на много араби вярата, че те трябва да контролират собствената си съдба и да не живеят под колониално управление.

Изглежда малко връзка между човека, чиито конфликти са били погълнати от момчета в комиксите и на големия екран, и мотоциклетните каски, които носим днес. Но непрякото влияние на Лорънс върху носенето на мотоциклетни каски днес вероятно е направило повече за спасяването на човешки животи, отколкото някой от дръзките му подвизи в пустинята.

Освен че е истински учен на Близкия изток и неговите народи и запален студент по история като цяло, Лорънс е бил и много ентусиазиран мотоциклетист и по различно време е притежавал седем мотоциклети Brough Superior. Всъщност последният мотоциклет, който той притежава, все още е изложен в Императорския военен музей в Лондон, Англия. Той го използва не само за удоволствие, но и като средство за ежедневен транспорт. Има информация, че той е карал от Манчестър до Уинчестър, на разстояние близо 300 мили по това време, за да присъства при откриването на стар ръкопис от историята на крал Артур и неговите рицари на кръглата маса! 300 мили на Brough Superior без магистрала на място е всичко доказателство, че може да се нуждаете, че Лорънс е бил отдаден моторист.

Каските за мотоциклети обаче не бяха на дневен ред. Всъщност те изобщо не съществуват по това време и като всеки друг мотоциклетист, Лорънс отиде “без капак”

През 1946 г., непосредствено след Втората световна война, Лорънс кара мотоциклета си до дома си в Англия, когато се отклонява, за да избегне две момчета на велосипеди. Той премина през кормилото си и получи тежки наранявания на главата.

Смъртта на Лорънс имаше далечни последици за всички мотоциклетисти. Един от лекарите, които са работили, за да спасят живота на Лорънс, е английският неврохирург Хю Кернс. Той е бил дълбоко засегнат от това, което той е видял като естеството на ненужните наранявания на Лорънс, и е започнал подробно и продължително проучване на това, което е видял като избягваща загуба на живот от мотоциклетисти, особено диспечери, поради наранявания на главата. Неговите изследвания в крайна сметка доведоха до използването на мотоциклетни каски както от военни, така и от цивилни мотоциклетисти.

Щеше ли Лорънс да носи мотоциклетна каска, ако имаше такава? Предполагам, че е да. Той беше смел човек, който поемаше много рискове през живота си, но повечето бяха изчислени рискове. Независимо от това, едно от най-трайните му наследства продължава да бъде едно от най-малко известните, широкото разпространение на мотоциклетни каски по целия свят.

Така че следващия път, когато дърпате мотоциклетната си каска, спрете. Отделете минута, за да помислите за наследството, което смъртта на Лорънс Арабски донесе на всички мотоциклетисти, и бъдете много, много благодарни.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta