История на скейтборда 101

И

Скейтбордът е това, което бихте нарекли екстремен спорт. Скейтбордът започна през 60-те години. Идеята за скейтборд започва от сърфа. Ето защо сърфистите и скейтърите изглеждат почти еднакви. Сърфистите искаха да видят дали могат да правят същите неща на улицата, както на вълните.

Всичко започна в Калифорния в Санта Догтаун, който наистина е известен като района на Моника / Венеция Бийч. Калифорния е мястото, където скейтбордът стана популярен, а след това се превърна в цяла САЩ. Една от най-известните групи за скейтборд тази играчка беше наречена “Z-Boys”. Групата започва през 1973 г. Първото Z-момче е 14-годишният Нейтън Прат. Нейтън Прат е работил в сърф магазин, собственост на Джеф Хо. Магазинът се казваше “Zephyr Productions”, където Прат работеше като чирак производител на сърф. Магазинът се намирал във Венеция Бийч, Калифорния. Година по-късно през 1974 г. Нейтън Прат не е единственото Z-момче; той имаше 5 от приятелите си да се присъединят към групата. Сега Z-момчетата имаха общо 6 членове. Първи беше Нейтън Прат, Джей Адамс, Алън Сарло, Стейси Пералта, Крис Кахил, а последен Тони Алва. Z-Boys бяха известни навсякъде около Dogtown. Всички те бяха сърфисти, което по това време беше спорт, който беше отхвърлен от повечето хора. Те копираха същите движения на скейтборда, както и сърфа. През 1975 г. Z-Boys стартират първия отбор по скейтборд. Този екип не беше свързан със Zephyr Productions.

Първото състезание по скейтборд при момчетата беше Националният град на Дел Мар през март 1975 г. Това беше първото голямо състезание по скейтборд от 60-те години насам. повечето Z-Boys бяха на финала на състезанието, защото използваха новия си стил на кънки. По-късно Z-Boys станаха известни в целия свят на скейтборда.

Тези скейтъри обичаха да се пързалят в купи. Те използваха изпразнените от хората басейни като своите купи. Те бяха първите скейтъри, изобретили въздушен скейтборд. Което означава извличане на въздух от купата, след което кацане обратно в купата. Те бяха известни като най-добрите скейтъри и сърфисти. Тяхната история беше публикувана на първата страница на списание за скейтборд.

През 1977 г. Z-Boys вече не бяха. Всички те тръгнаха по своя път с големи компании за скейтборд. Те винаги ще бъдат запомнени като групата, която доведе скейтборда до това, което е днес. В чест на Z-момчетата са направени два филма. Единият е документален, а другият не.

Днес скейтбордът е много популярен спорт. Днес кънкьорите разполагат с разнообразни флипове и шлифовки. За разлика от времето на Z-Boys скейтбордовете са се променили драстично. Вместо само дъска на колела. Сега има различни размери на борда, колела, камиони, решетки и болтове или това, което е известно като хардуер. Днес те са 3 вида скейтъри. 1) Street Skater, което означава, че те не използват полу-тръби или купи, те само се пързалят по улиците. Най-често срещаното място, където ще отиде уличен скейтър, е стълбище. 2) Vert Skater, което означава, че те се пързалят само на полу-тръби и купи. 3) All Around Skater, което означава, че се пързалят както на улица, така и на верт.

Днес скейтърите все още имат проблеми със собствениците на домове и собственици на фирми. Заради повредено имущество. Като цяло скейтбордът не е толкова изгнаник, колкото преди. Скейтбордът е по-популярен от всякога. Състезания се провеждат в цяла САЩ. Днес скейтбордът за някои е това, с което се прехранват. Двама популярни скейтбордисти са Тони Хоук и Боб Бърнкист. Двама популярни улични скейтъри са Родни Мюлен.

Скейтбордът също е включен в света на видеоигрите. Двете най-популярни игри са игрите “Tony Hawk” и “Skate”. Спортът също се превърна в голяма част от индустрията за облекло. Ризи, панталони, шапки и много други станаха популярни за носене. В днешно време има магазини за кънки по цялата страна. Също така те са паркове, които са точно за скейтъри, наречени скейт паркове. Скейт парковете днес са закрити и открити. Те са и скейтборд филми и уебсайтове.

Винаги помнете, че скейтбордът може да бъде опасен. Фигуристите чупят кости и биват нокаутирани и в няколко редки случая … скейтърите умират. Така че само не забравяйте, не опитвайте наистина труден трик, ако нямате достатъчно опит. Забележка: Не се опитвам да ви казвам какво да правите или да не карате кънки. Опитвам се само да ти помогна, за да не се налага да учиш по трудния начин.

Повечето скейтъри обичат да мелят по релси и да скачат стълби. Някои скейтъри обичат да ходят на полу-тръби и да вземат въздух. Фигуристите винаги се опитват да намерят ново препятствие, за да скочат или да се смилят. Скейтбордът най-вероятно ще е навсякъде завинаги. Има скейтъри от всички видове възрастови групи.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta