Историята и еволюцията на велосипеда

И

Велосипедите са една от най-популярните форми на транспорт в съвременните градове днес. По-специално в някои части на Китай и в холандските страни велосипедите се използват като основна форма на транспорт. Освен че е икономичен и екологичен вид транспорт за възрастни и юноши, велосипедът е популярен и сред децата като играчки. В САЩ училищните деца карат колелата си до училище. Децата и малките деца научават първия си опит за независимост и самостоятелност в карането на колело. В днешно време велосипедните дейности и здравните фитнес дейности, които включват колоездене, също се появяват и са признати за нови форми на спорт, което свидетелства за факта, че велосипедът наистина не е загубил своята функционална привлекателност за човешките дейности.

Това, което повечето хора не знаят, е, че съвременният велосипед се е развил през известен период от време. Хората сега се наслаждават на транспортните, развлекателни и здравословни ползи от велосипеда поради някои много подходящи изобретения и иновации след това, които доведоха до съвременния велосипед – най-често наричан сега като мотоциклет – който имаме днес.

Документираната история на съвременния велосипед датира от началото на 19 век с изобретяването на „велоципедите“ или превозни средства, задвижвани от човека. Тези велоципеди се използват и движат с помощта на краката и краката на ездача. Един от най-изявените примери за велоципед е pushbike или „драхите“, въведени във Франция от германския барон Карл фон Драйс през 1818 г. Драхините, подобно на съвременния мотор, са имали две подравнени гуми, свързани с дървена седалка където ездачът седи, докато той или тя се бута заедно с краката си.

Иновациите в кухните идват около 1839 г. с шотландския ковач Къркпатрик Макмилан. MacMillan добави механична дръжка към крайното колело. Това допълнение в дизайна и структурата доближи велоципеда много по-близо до модерния велосипед, който имаме днес. Между 1950-те и 1960-те години бяха направени допълнителни иновации на велосипеда. Двама французи, Ernest Michaux и Pierre Lallement добавиха ново измерение към дизайна на велосипеда, като увеличиха диаметъра на предното колело и прикрепиха педалите към него. Освен характеристиките на предните педали, този мотор сега е направен от стоманена рамка, която е монтирана на дървени колела, обвити с метални или железни гуми. Но тъй като гумите не бяха пропорционални на рамката и на задните й колела, този дизайн беше накаран да се провали; и макар металните и железни гуми да са по-здрави колелата, неговото тежко и неравномерно тегло затруднява движението. Нищо чудно, че този нов велосипед е наречен “костилка”.

Иновацията от 1885 г. на новия велосипед отстрани някои от проблемите в дизайна и функцията на “Boneshaker”. JK Starley, Shergold и Lawson намаляват диаметъра на предното колело. Те също така преместиха седалката по-назад от предните колела и закрепиха верижното задвижване, така че ездачът да не се нуждае от педал на предните колела. Това направи “Джуджето” по-безопасно за ездача, да не говорим за по-балансирано и по-лесно за каране.

Допълнителни иновации идват около 1880 и 1890-те години, добавяйки нови характеристики на дизайна към велосипеда, което го прави по-удобен за използване и с приложна физика, в крайна сметка това прави велосипеда един от най-обичаните форми на транспорт, спорт и отдих, които имаме днес.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta