Изграждане на персонализиран мотоциклет с чопър, откъде да започнете?

И

Значи искате да създадете персонализиран хеликоптер? Аз също го правя, така че първият въпрос, който си зададох, е откъде да започна. Трябва ли да направя бизнес план, график, финансов отчет или просто да купя на жена си цветя и да продължа сляпо? Предполагам, че трябва да направя всичко по-горе, но не непременно в този ред.

Ще започна, като се опитам да оправдая тази покупка и / или да се опитам, за да направя това, ще направя списък с моите причини за изграждането на чопър. 1) Искам да карам персонализиран хеликоптер, напълно готин разтегнат, дишане с огън, ядене на газ, удари с тротоар, плашеща старица, чудовище с 2 колела. 2) Искам да мога да кажа „Аз го построих“, когато някой ме попита откъде имам тотално болен мотор. 3) Искам да мога да персонализирам мотора извън стандартното добавяне на части, които мога да взема за настоящия си мотоциклет Harley Davidson Fatboy. 4) Искам да мога да сбъдна тази мечта, което означава, че трябва да мога да платя за нея. Хеликоптер за $ 35 000 е извън текущия ми бюджет. 5) Говоря за това от 5 години, така че защо да не стигна до него и да спра да говоря и да започна да правя някаква сграда.

Сега имам няколко причини на хартия, а ще разгледам възможностите си, след това ще направя план, график и ще намеря допълнителни пари.

Нека започнем с моите опции за изграждане и планираме бавен и стабилен подход. Осъзнавам, че ще трябва да направя много изследвания, преди да започна. Имам 4 основни опции, комплект мотор, подвижно шаси, старт от нула или екстремно преобразяване на настоящ мотоциклет.

Вариант 1) Ако започна с мотоциклетен комплект, може би съм най-напред от механична гледна точка и най-далеч от финансова гледна точка. Какво искам да кажа с това, ами комплект мотор има всички части, от които се нуждае само боя, труд, газ, масло и малко любов. Проблемът с пълен комплект мотор ще ми струва $ 12 000 долара отпред. Това е малко от това, че похарчих един тон пари сега, след което не можех да карам колело в продължение на година или две, мислейки. Ако получа комплект, може би ще успея да го събера по-бързо, тъй като ще бъда мотивиран и ще имам готови всички части. Като първи мотор мисля, че това е много добър вариант, когато вземете предвид всички скъпи грешки, които мога да направя по този начин. Един недостатък на тази опция е количеството персонализиране, което мога да направя на мотоциклета, докато е съставен. Тъй като всички части са в комплекта, мога да устоя на желанието да взема нови пръти или различна ламарина или други части.

Вариант 2) Започнете с подвижно шаси, това е опцията по средата на пътя, похарчете еднократна сума, около 1/2 от общата цена на мотора и получете основна настройка, която работи всички заедно.

Комплектът подвижно шаси се състои от рамка, 2 колела, вилиците и тройни скоби и пръти, всички изградени и конфигурирани да работят заедно. Добавете мотор и трансмисия и всички основни работи на мотора са на място. Тази настройка помага да се избегнат някои от основните работи, необходими за смесване на съвпадение и напасване на тези елементи. Тази опция също така позволява тона персонализиране на частите, които хората виждат, и частите, които придават на мотоциклета неговата индивидуалност. За мен това е много сериозен вариант за разглеждане. Имах само 1/2 разходи и 1/2 части, които седяха и събираха прах, докато не намеря време да го събера.

Вариант 3) Намерете всяка част поотделно и изградете напълно персонализиран мотоциклет. Знам, че бих могъл да направя това, но също така знам, че ще срещна по-неочаквани и евентуално скъпи проблеми с този тип компилация. Тази опция ще ми даде велосипед, който никой никога не би дублирал. Това може да е много добро или това може да е много лошо. Ами ако някаква възможна комбинация от рамка, мотор, вилици или колела не работи заедно? Нямаше да бъде открит, докато мотоциклетът не беше заедно. Мисля, че тази опция е по-добре да се остави на сериозния професионалист, който изработва велосипеди цяла нощ, тъй като те работят върху велосипеди на други хора и работят през деня. Може да помисля за втория си персонализиран хеликоптер.

Вариант 4) Вземете съществуващ мотор и започнете да го режете и сменяте. Това може би е свързано с нарязването и повторното заваряване на рамката, за да се създадат нови гребла и ъгли. Или може да означава просто получаване на нова рамка и използване на двигателя, трансмисията и различни други части за изграждане на нова машина. Харесва ми тази идея и мисля, че би била алтернатива с по-ниски разходи за всички нови персонализирани части. С тази опция можете също да запазите текущата регистрация и заглавие, ако рамката не бъде заменена. Това също е опция с по-ниска цена, защото много от различните части могат да бъдат използвани повторно.

Знам, че на една страница всички възможни комбинации от компилация на Custom Chopper не могат да бъдат напълно обяснени, просто се надявам тази информация да ви даде нещо, с което да започнете и да надграждате. Помогна ми да ме насочи в посока на подвижно шаси, така че по-добре да пазарувам.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta