Защитете любимите си с евтино радио за времето NOAA

З

Малко преди изгрева на 16 ноември 2006 г. опасно торнадо от F3 се приближи до Ригелууд, малка общност в югоизточната част на Северна Каролина. Повечето жители все още спяха или тепърва започваха работния си ден. Тъй като беше в средата на ноември, възможността за торнадо далеч не беше в съзнанието на никого. Жителите на града не бяха напълно наясно със смъртоносната опасност, която щеше да ги свали.

В 6:29 сутринта офисът на Националната метеорологична служба във Уилмингтън, Северна Каролина издава предупреждение за торнадо. Осем минути по-късно торнадото се докосна и разкъса малкия град. В рамките на няколко секунди 8 души загинаха, а още 20 бяха сериозно ранени. Сред загиналите има 4 деца на възраст под 12 години.

Силното време може да удари по всяко време

Тежки метеорологични условия като торнадо, гръмотевични бури и наводнения могат да ударят по всяко време и с малко предупреждение. Бури като тази се развиват много бързо и продължителността на живота им е относително кратка. Но по време на краткия им живот тежките метеорологични събития носят ужасни разрушения, наранявания и загуби на живот. Всяка година американците се справят със средно 10 000 гръмотевични бури, 2500 наводнения, 1000 торнадо и средно шест смъртоносни урагани. Приблизително 90 процента от всички декларирани от президента бедствия са свързани с времето, причинявайки близо 500 смъртни случая годишно и близо 14 милиарда долара щети.

Въпреки че нямаме начин да контролираме времето, имаме технология, която може да ни даде достатъчно време да търсим безопасност.

Предупреждения за времето по радиото

NOAA Weather Radio е може би една от най-добре пазените тайни в Съединените щати. Мнозина не знаят, че Националната метеорологична служба управлява над 1000 радиопредаватели в цялата страна, като непрекъснато излъчва текущите метеорологични условия, прогнози, предупреждения и друга важна информация за времето, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

NOAA Weather Radio съветва хората с метеорологични часовници и предупреждения, като купува допълнително време, за да реагират хората, преди опасните бури да ударят техния район. Когато сте на пътя на нещо като торнадо, секундите могат да означават разликата между живота и смъртта.

Необходим е обаче специален вид радиоприемник, който да може да приема сигналите. NOAA Weather Radio се предлага в магазините за електроника, магазините за спортни стоки, морските магазини и в мрежата. Те са евтини (от около $ 30.00) и програмируеми за конкретна област. NOAA Weather Radio са създадени, за да използват функциите на NOAA Weather Radio.

Всеки съвет, часовник или предупреждение, предадени от NWS, се предшестват от специален сигнал за предупреждение. Когато тези сигнали бъдат разпознати от приемника, радиото реагира чрез активиране на вградена аудио или визуална аларма. Функцията за аларма е особено полезна за предупреждения, които се издават през нощта, когато повечето хора спят. В този случай радиото за времето действа подобно на вашите детектори за дим и въглероден окис – събужда се и ви дава ценно време за реакция.

NOAA Weather Radio също излъчва предупреждения за извънредни ситуации, като национална сигурност, природна, екологична и обществена безопасност (т.е. AMBER сигнали) чрез системата за аварийно предупреждение, което го прави система за предупреждение “Всички опасности”.

СЪЩАТА технология

Най-добрите радиостанции за времето използват технологията SAME (Specific Area Message Encoding). SAME технологията използва поредица от специални цифрови тонове, които идентифицират вида на изпращаното предупреждение и конкретното географско местоположение, което събитието засяга. SAME ви позволява да филтрирате отдалечени предупредителни предавания и да наблюдавате само тези съобщения, предназначени за вашия локален район. Например, ако живеете в крайбрежна общност, но не точно на плажа, може да не се интересувате от предупреждение за крайбрежен наводнение. Можете да настроите приемника да пренебрегва съветите и предупрежденията за крайбрежния наводнение.

SAME технологията е и основният задействащ механизъм за активиране на системата за аварийно предупреждение, използвана от търговските пунктове за радио, телевизия и кабелна телевизия.

Всеки окръг в САЩ получава 6-цифрен код от NWS. Този код може лесно да бъде програмиран в радиото (с радиото са включени подробни инструкции за вашия район.). След като кодът е зададен, радиото отговаря само на предупреждения, издадени за програмираната зона. Ако се преместите, радиото може да бъде препрограмирано за новото ви местоположение.

В зависимост от избрания от вас модел може да се направи допълнително програмиране, за да се минимизират фалшивите аларми или да се включат съседни окръзи във вашата зона за предупреждение. Това е важно за тези, които живеят близо до границите на окръга.

ЕДИНИ радиостанции се предлагат както в настолни, така и в преносими модели. Преносимите радиостанции ви позволяват да вземете радиото със себе си, където и да отидете, и те могат да бъдат препрограмирани да работят, когато сте на почивка или на път. Ако работите навън или участвате в дейности на открито, преносимо устройство може да ви предупреди за неизвестни метеорологични опасности, където и да се намирате.

За настолни модели е важна функцията за архивиране на батерията. Наличието на опция да работи независимо от търговската мощност ще поддържа приемника въоръжен и работи, дори ако захранването прекъсне.

Предлагат се модели и за тези с увреден слух или сайт.

Радиото за времето се е развило през годините, за да излъчва извънредна информация за извънредни ситуации, превръщайки системата в мрежа „Всички опасности“. Информацията за събития като разливи на химикали, земетресения и дори терористична атака се излъчва при необходимост.

Въпреки че не можем да препоръчаме конкретна марка приемник, препоръчваме радиото, което смятате, да е модел, който има логото на Public Alert. Този стандарт е приет от Асоциацията на потребителската електроника съвместно с Националната метеорологична служба. Радиото, което носи логото на Public Alert, отговаря на специфични технически стандарти и включва всички функции, споменати тук.

В домовете ни има детектори за дим, които ни предупреждават за пожар. Разполагаме с детектори за въглероден окис, които ни предупреждават за потенциални смъртоносни газове от нашите пещи / камини / газови нагреватели. Във вашия арсенал от оръжия трябва да бъде включено радио за времето NOAA, за да се предпазите от тежки и смъртоносни метеорологични събития. Ранните предупреждения за тежки метеорологични условия могат да ви дадат достатъчно време, за да се прикриете и да попречите на вас и семейството ви да станете тежка жертва на времето.

За повече информация относно тези животоспасяващи радиоприемници посетете NOAA Weather Radio Website.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta