Времето през месец юли

В

Юли е най-горещият месец в цялото Северно полукълбо. Изключение правят мусонските земи и западното крайбрежие на САЩ, особено градовете Сан Франциско и Лос Анджелис в Калифорния. В южното полукълбо е най-студеният месец. Нека го обсъдим малко по-подробно.

Условия в Северното полукълбо

В цялото Северно полукълбо юли отчита най-високите температури през цялата година. В тропиците средните дневни температури надвишават 110 F. В температурния пояс трябва да се очакват температури до 95 F. Дори на север до 60 N, температурите над 80 F са норма. Най-близките времеви минимуми са около 75 F в тропическия пояс, 65 в умерената зона и 55 F в хладната зона.

Мусонните земи обаче са голямо изключение от това общо правило. Тук юни е най-горещият месец, особено в Южна Азия, където се намират Индия и Пакистан. Прохладните мусонни ветрове удрят повечето части на индийския субконтинент до края на юни и предотвратяват по-нататъшното покачване на температурите. В резултат на това юли е много по-хладен, отколкото ако нямаше мусон.

Второто изключение е калифорнийското крайбрежие, тук поради прохладното тихоокеанско течение температурите се покачват много бавно и достигат своя връх до месец август.

Условия в южното полукълбо

Тъй като сезоните са обратни в южното полукълбо, така и районите, разположени тук, преминават през средата на зимата. Основната разлика е, че зимата е много по-мека от зимата на Северното полукълбо, тъй като това полукълбо няма обширни континенти като Азия и нито една станция не се намира много далеч от океаните. По този начин континенталният ефект не е толкова изразен и температурите са доста меки. Например, ако разгледаме по-отблизо някои от известните градове, разположени в Южното полукълбо, ще открием, че зимата е много по-малко тежка от тази на Северното полукълбо. Сидни в Австралия отчита най-високата стойност от 60 F през юли (най-студения месец) и най-ниската от 40 F; което е съвсем равно. Дори в Окланд, в Нова Зеландия, която се намира по-на юг, дневната температура рядко пада под 50 F, а нощите са около 35 F.

Накратко, юли е най-горещият месец в Северното полукълбо и най-студеният в Южното полукълбо. Температурите, записани на определена станция, силно зависят от разстоянието му до най-близкия воден обект, може да е море или океан.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta