Написване на песни, започвайки от нулата

Н

Вашият опит с песните може да е, че сте чували песни по радио, YouTube, iTunes или други медии. Развили сте предпочитания в това, което харесвате. Може да ви хареса един стил повече от други. Може да ви хареса само един стил. Може да харесвате всички или повечето музикални стилове. Сега искате да напишете песен или песни и може би вече сте опитали. Може би песента ви не се е получила така, както сте искали. Може би е, но не сте сигурни къде да отидете от тук.

Без да чуете песента или идеята си за песен, няма начин да я оцените, така че нека изследваме писането на песни от нулата. Някъде в процеса, ние ще достигнем вашето ниво и ще преминем нагоре от там. Може би има и някои празни места, които да попълните по пътя. Ако сте знаели всичко, което трябва да знаете за автомобилите и шофирането, с изключение на това къде е спирачката и какво прави спирачката, в крайна сметка ще срещнете „проблем“. Затова е важно да разберете какво знаете и какво не знаете и да попълните празните места на знанията си.

Да слушате песен изцяло може да бъде поразително, когато започнете да я анализирате, ако не сте го правили преди. Много се случва наведнъж и през цялата песен. Може да се пее на текстове и акомпанимент. Думите и музиката са два компонента, но те имат много подчасти, така да се каже. Ако се отдръпнем от чутото и получим по-широк поглед върху песента, ще видим някои неща, които може би не сме забелязали.

СТРУКТУРА И ФОРМА на песните е това, което улеснява анализа. Структурата на песента много прилича на структурата в поезията, но не непременно една и съща. Структурата на песента се нарича още форма. В песента обикновено имате или стих, или хор, за да започнете песента. Повечето песни започват със стих, но песента “Killing Me Softly” започва с хор. В хора е и заглавието на тази песен. Заглавието се повтаря и в припева. Можете да слушате песента и да преброите колко пъти се повтаря „меко ме убива“. Тази част, заглавието и редът на тази песен често се наричат ​​„куката“. Той има хипнотичния ефект на повторението, за да се закрепи в съзнанието ви, след като сте го чули няколко пъти. Често в популярни, кънтри и джаз песни има, че ще има кука. В този момент не търсим формула.

ФОРМАТА НА ПЕСНАТА е начинът, по който се събира в стихове, припеви, мостове и други интермедии. Може да има инструментална солова или рап секция или говорима секция, но може да няма нито една от тях. Това ни води до един аспект на музиката, който може да е една от най-добрите характеристики на музиката като изкуство. Този аспект е свободата. Колко безплатно получаваме с музика, също може да определи нашата аудитория. Кой ще хареса музиката? Не искаме да пишем непременно за една група или един стил, или не? В музиката няма правила, но има тенденции и норми. Има стилове. В писането в бароков стил има “правила”, но те са част от това, което прави барока такъв, какъвто е. Излизането извън правилата би довело до промяна на стила на бароковата музика. Не е лошо нещо да знаеш или да се учиш, както балетът не е лошо нещо за хип-хопа или джаз танцьора, но едното може да не е от съществено значение като предпоставка за другото. Съществуват общи черти между балета и други танци. Съществуват и общи черти между бароковата музика и съвременната музика. Ще ги разследваме скоро.

Песен, съставена от музика и текстове, може да се разглежда като съставна единица или композиция. Отново, когато разгледаме цялото нещо, може да се почувства плашещо. Не е задължително. Ако разгледаме текстовете, ще видим, че в тях има съобщение. Посланието е по-често свързано с любовта между двама души. Понякога това е тема, различна от любовта. Понякога става въпрос за човек, място или нещо, като състояние, животно, ситуация или религия. Песента почти винаги е някакво послание. Съобщението трябва да бъде чуто от някой. Зад съобщението има намерение слушателят да реагира или да отговори или да се почувства по определен начин или по няколко начина. Понякога съобщението има за цел да направи нещо известно или да промени мнението на човек. Понякога е да накараш някого да почувства нещо или да накараш слушателя да разбере как се чувства композиторът. Понякога е просто да забавлявате или да бъдете смешни. Винаги зад текстовете има намерение. Какво мисли или чувства лирикът? Може да е в текста или да се подразбира или да се предполага.

Текстовете обикновено се свързват с мелодия. В противен случай това е стихотворение или проза. Мелодията е мястото, където свързваме думите с музиката. В рамките на мелодията има ритъм, различни тонове при различни височини и различна продължителност на трайни тонове. Мелодията може да наподобява ритмично изречената дума или не, в зависимост от прерогативата на автора на текста или на композитора. Няма правила за мелодично писане, но има тенденции. Някои линии следват мащабни или модални модели и може да имат и по-големи интервали или пропуски. Тезите може да са характерни за даден стил, но отново няма правила като такива. Освен това няма нищо, което да попречи на писателя да експериментира или да въведе нещо ново в даден стил.

Ако слушате модерна песен в поп стил, вие също тук инструментите в допълнение към гласа. Използваните инструменти и нещата, които свирят, изпълват песента и може да я направят по-интересна, отколкото ако е направена капела, което е само с гласа. Капела буквално означава “като параклис” или както би било направено в параклис, който няма музикални инструменти. Обикновено ще има бас, клавиатура (и), китара (и), барабани и други инструменти като духови инструменти или струни. Това е съпроводът. Това е, което се случва заедно или съпътства гласа, пеещ песента.

Песента започва с идея или концепция. Някои писатели започват с мелодия и добавят думи към нея. Някои започват с думи и „съставят мелодия“ на думите. Някои започват с усещане или ритъм или ритъм, използвайки барабани или барабани и бас. Някои текстописци започват с акорди и след това импровизират мелодия към акордите, за разлика от джаз музикантите. Няма правилен или грешен начин да напишете песен от нулата. Това може да зависи от нивото ви на умения с писане на текстове или с музика. Можете да си сътрудничите с някого, ако сте силен текстописец, но слаб музикант. Можете също така да научите повече за музиката и след това да се захващате сами, без да имате нужда от партньор в писането на песни.

Добре е да разгледате някои текстове на песни, за да видите формата и структурата. Един стих може да бъде например четири реда. Те обикновено се римуват в краищата на редовете и в специфични модели. Понякога те имат почти рими или нямат рими. Без правила. Просто пиши.

Започвате с това къде се намирате и какво знаете и отивате от там. Трябва да сте готови и да можете да научите това, което не знаете, или да работите с друг човек, който вече знае писането на песни. В един момент може да искате да научите музикална теория или хармонична техника. Има хитови песни само с един акорд. Има и хитови песни с два акорда. Не това ги накара да бъдат хитови, но не им попречи да бъдат хитови. Хората ги обичаха. Някои песни имат сложни акордови прогресии с многобройни акорди и този подход работи за тези песни. Ако започнете от мястото, където сте, можете да надграждате върху знанията си и на нивото на уменията си. Може да не искате да започнете с опитите да напишете хитова песен. Или може. Трябва да има за цел да има какво да каже и да предаде посланието и да бъде получено с най-малко съпротива. Красотата на песента е това, което я прави неустоима. Някои песни не са толкова красиви, но за това могат да предадат други емоции като гняв, страх, съмнение, тревога и т.н.

Докато сте готови да се учите, докато вървите, колкото повече пишете, толкова повече ще се усъвършенствате. Ако това е нещо, което смятате, че можете да обичате, започнете. Не е нужно да чакате вдъхновение, но вдъхновението помага. Вдъхновете се и отидете да напишете песен.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta