Градинарите трябва да се подготвят за горещо време, сухи ветрове през септември

Г

Докато по-голямата част от нацията започва да вижда по-хладно време през септември, южна Калифорния често е изправена пред горещи, сухи ветрове в Санта Ана, които правят предизвикателство да се поддържа градина зелена, хидратирана и произвеждаща.

Не прекалявайте с водата, въпреки увисналите листа: Повисналите зеленчукови листа са често срещани по време на вятърни събития в Санта Ана. Листата увисват през деня, но се оживяват вечер, след като ветровете обикновено се успокоят. Поливайте само ако листата не отскочат след залез слънце.

Заложете на млади дървета, за да предотвратите повреда: Младите дървета са податливи на щети от вятър, ако не се залагат правилно. Добавете два залога до багажника. Оставете достатъчно място между коловете, за да може багажникът да се полюлява леко на вятъра. Използвайте гъвкави връзки. Дръжте коловете на място, докато корените на младото дърво имат достатъчно време да се развият дълбоко в почвата (около две години).

Премахнете четката и отрежете крайниците на дърветата: Септември и октомври съставляват традиционния пожарен сезон в Южна Калифорния (въпреки че изглежда, че сега е целогодишно). Уверете се, че четката е изчистена от вашия имот и всички дървесни крайници, докосващи къщата, са отсечени. Поддържайте озеленяването в близост до добре напоени сгради.

Растителни домати за есенна култура: Доматните растения могат да бъдат засадени през септември, докато земята е топла за реколта до края на октомври. Пролетно засадените доматени растения може да продължават да произвеждат през септември и през зимата, но реколтата ще намалее. Най-добре е да изберете доматени растения в местната детска градина, предназначени за по-хладно време и да стартирате доматната си градина от нулата. Потърсете сортове домати, които имат имена на студено време като Ледник и Сибир.

Растителни луковици: Местният ви разсадник ще получава доставки на крушки през септември. Добавете ги из градината сега за пролетни цветя. Годишните луковици, които могат да се оставят в земята и ще се връщат година след година, включват амарилис, кала, холандски ирис, фрезия и ватсония.

Подобряване на градинската почва: Време е да се подмлади градинската почва след летния вегетационен период. Преди да добавите нови зеленчуци, разхлабете почвата и след това добавете шест инчов слой органичен компост. Изберете компост, който е специално формулиран за типа на почвата.

Реколта тикви късно през месеца: Берете тикви, ако са станали ярко оранжеви, кората е твърда, а лозата е кафява. Носете на закрито и съхранявайте на хладно и тъмно място, докато дойде време за изрязване на тиква през октомври.

Подрязвайте живите плетове за насърчаване на растежа: Отсечете дълги небрежни стъбла от жив плет. Нов растеж ще настъпи от вътре в живия плет, който ще предпази растението от евентуална зимна слана.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta